Gele Koorts

GEBRUIK ONDERSTAANDE KAART OM TE BEPALEN OF EEN VACCINATIE TEGEN GELE KOORTS NOODZAKELIJK IS OF KLIK HIER VOOR EEN LIJST VAN ALLE LANDEN WAAR GELE KOORTS VOORKOMT.

Gele Koorts is een infectieziekte die door muggen wordt verspreid. De ziekte komt vrijwel uitsluitend voor in Afrika en Zuid Amerika. Jaarlijks raken ongeveer 200.000 mensen besmet met Gele Koorts.

Gele Koorts wordt overgebracht door muggen en in beperkte gevallen door apen. Nadat u bent gestoken door een besmette mug verspreidt het virus zich via de lymfeklieren door de rest van het lichaam. Niet iedereen ervaart symptomen bij een besmetting. Ongeveer 25% van de mensen die besmet raken met het Gele Koorts virus ervaren klachten als hoge koorts, spierpijn, hoofdpijn, braken en geelzucht. Vrijwel altijd treedt na deze symptomen herstel op. Dit herstel wekt de schijn dat de ziekte is overwonnen, maar het tegendeel is waar. De ziekte is op dat moment absoluut nog niet overwonnen en de ergste symptomen moeten dan nog komen. De tweede reeks symptomen bestaat uit bloederige diarree, interne bloedingen, neurologische afwijkingen en shock. 50% van de patiënten die deze symptomen ervaren overleven het niet!

Gele Koorts valt niet te behandelen. Bent u eenmaal besmet dan kunnen alleen de symptomen worden behandeld. Uitzieken is op dat moment de enige optie. Vaccinatie tegen deze ziekte is wel mogelijk (voorkomen is beter dan genezen). Doordat 50% van de patiënten, die de tweede reeks symptomen ervaren, de ziekte niet overleven, wordt Gele Koorts als een zeer gevaarlijke ziekte aangemerkt. Bezoekt u een land waar Gele Koorts aanwezig is, dan wordt een vaccinatie ten zeerste aangeraden!

 
Deel het met je familie, vrienden en andere relaties:
[feather_share]

Gele Koorts landen

Klik op uw bestemming voor meer informatie over de benodigde vaccinaties!
Angola Kenia
Argentinië Liberia
Benin Mali
Bolivia Mauritanië
Brazilië Niger
Burkina Faso Nigeria
Burundi Panama
Centraal Afrikaanse Republiek Paraguay
Colombia Peru
Congo Rwanda
Congo (Republiek) Sao Tome and Principe
Ecuador Senegal
Equatorial Guinea Sierra Leone
Eritrea Soedan
Ethiopië Somalië
Frans Guiana South Sudan
Gabon Suriname
Gambia Tanzania
Ghana Togo
Guinea Tsjaad
Guinea-Bissau Uganda
Guyana Uruguay
Ivoorkust Venezuela
Kameroen Zambia