Istanbul

Hoe lang is het vliegen naar Istanbul?

Vliegtijd naar Istanbul:
Bestemming Vliegtijd Goedkope tickets
Istanbul 3 uur 30 minuten Vlucht zoeken

Eenvoudig in gebruik!

Bent u op zoek naar alle relevantie reisinformatie voor bestemming: Istanbul – Turkije? Hieronder vindt u alle informatie die u zoekt. Klik op één van onderstaande buttons voor uitgebreide informatie over het onderwerp.

Hoe lang is het vliegen naar Istanbul

Hoe lang het vliegen is naar Istanbul wordt sterk beïnvloed door het type vliegtuig waarmee u vliegt. De vliegtijd naar Istanbul kan door het type vliegtuig zomaar 10% verschillen. Zo vliegt een Airbus A380 met een gemiddelde snelheid van boven de 950 km/u, terwijl een Boeing 747 “slechts” 890 km/u vliegt. Naast het vliegtuigtype maken ook de route, windrichting en de windkracht een belangrijk onderdeel uit van de factoren die het antwoord op de vraag hoe lang is het vliegen naar Istanbul beïnvloeden.

De vluchtduur naar Istanbul wordt daarnaast ook beïnvloed door de tijd die het vliegtuig moet taxiën en wachten voordat het mag opstijgen. Hoewel deze additionele tijd niet direct tot de vliegtijd kan worden gerekend zal wel uw totale reisduur toenemen. Afhankelijk vanaf welke gate u vertrekt en naar welke baan u moet taxiën kan de vluchtduur met 20 minuten toenemen.

De vliegtijd naar Istanbul is 3 uur en 30 minuten. Voor uitgebreide informatie over Istanbul leest u verder op deze pagina.

Luchthaven

Istanbul bereikt u via één van de twee luchthavens, te weten Luchthaven Istanboel Sabiha Gökçen of Luchthaven Istanbul Atatürk

Luchthaven Istanbul Sabiha Gökçen
Luchthaven Istanbul Sabiha Gökçen verwerkt jaarlijks ongeveer 20 miljoen passagiers en is de snelst groeiende luchthaven ter wereld. Er vliegen ongeveer 35 luchtvaartmaatschappijen van en naar deze luchthaven. Gezamenlijk vliegen zij naar ongeveer 121 bestemmingen. Onder andere EasyJet, Lufthansa, Pegasus en Transavia vliegen naar deze luchthaven.

De luchthaven beschikt over 1 start –en landingsbaan van 3.000 meter lang en 45 meter breed. De faciliteiten van de luchthaven zijn erg goed en modern. Met name de Internationale terminal beschikt over voldoende horeca, autohuur en winkelgelegenheden.

Luchthaven Istanbul Atatürk
Luchthaven Istanbul Atatürk is het oude vliegveld van Istanbul. Het is echter nog steeds in gebruik en wordt gezien als de belangrijkste luchthaven van Istanbul. Het ligt in het zuidwestelijke deel van Istanbul op ongeveer 25 kilometer van het centrum. Afhankelijk van uw vervoerstype duurt het ongeveer 35 minuten om het centrum van Istanbul te bereiken.

Luchthaven Istanbul Atatürk verwerkt jaarlijks ongeveer 45 miljoen pasagiers. Om deze grote hoeveelheid reizigers te kunnen verwerken beschikt de luchthaven over 3 terminals (waarvoor één voor internationale vluchten) en 3 start -en landingsbanen. Twee van de start –en landingsbanen zijn 3.000 meter lang. De derde is korter, namelijk 2.300 meter.

Onder de maatschappijen die op Luchthaven Istanbul Atatürk vliegen, zijn onder andere Turkish Airlines, Transavia en Qantas. Een aantal luchtvaartmaatschappijen heeft een Airport Lounge waar u terecht kunt (Overzicht Airport Lounges Istanbul).

Met name de internationale terminal heeft erg goede faciliteiten en is modern ingericht.

Ataturk International Airport beschikt over één of meer airside transit hotels of Sleeping Pods. Een transit hotel biedt u de gelegenheid om een lange wachttijd, op een aansluitende vlucht, in alle comfort te overbruggen. Vaak kunt u een kamer in een transit hotel voor enkele uren boeken zodat u even uit kunt rusten. Een Sleeping Pod biedt over het algemeen minder ruimte en minder comfort maar is altijd nog aangenamer dan slapen op de bankjes van de luchthaven. Transit hotels en Sleeping Pods bevinden zich in het gedeelte van de luchthaven dat zich achter de security en paspoort controle bevindt. Hierdoor hoeft u na aankomst niet door alle checks maar kunt u in de transit area wachten op uw aansluitende vlucht. Moet u heel lang vliegen of heeft u een lange tussenstop dan is een transit hotel dé oplossing.

Op Ataturk International Airport vindt u de volgende transit hotels en slaap cabines:

 • TAV Airport Hotels

Het TAV Airport Hotels vindt u direct naast Terminal 1, in de internationale vertrekhal. Het heeft 128 kamers welke u kunt boeken voor een minimale duur van 22 uur. De kosten hiervoor bedragen 108 Dollar. De kamers zijn voorzien van TV, WiFi, koffie / thee faciliteiten, en-suite badkamer, airconditioning, bureau en een minibar. TAV Airport Hotels biedt daarnaast de volgende faciliteiten: Restaurant, Wake Up Call Service, gym / fitness center, vergaderruimte, Business Center en wasserette.

Vervoer van -en naar de luchthaven

Reist u liever per huurauto lees hieronder verder.

Autohuur

Een huurauto biedt u vrijheid om Istanbul op eigen gelegenheid te verkennen. U kunt in Turkije een huurauto huren als u minimaal 21 jaar oud bent en daarbij minimaal 1 jaar een rijbewijs heeft. Er zijn echter ook aanbieders waarbij u minimaal 23 jaar oud moet zijn. De kosten voor bestuurders onder de 25 jaar kunnen hoger uitvallen dan bij oudere bestuurders.

Klik op onderstaande groene button om direct naar de autoverhuur module te gaan.

Vergelijk alle huurauto aanbieders

Als u een auto wilt huren, dan regelt u deze het beste voordat u naar uw bestemming vertrekt. Laat u vooral niet verleiden door lokale aanbieders die tegen scherpe prijzen huurauto’s aanbieden. U komt in dat geval namelijk vaak bedrogen uit. De uiteindelijke kosten liggen bij lokale aanbieders vaak veel hoger! Enkele negatieve punten waar u, bij lokale aanbieders, mee te maken kunt krijgen:

 • Extra kosten na afloop van de huurperiode.
 • De verhuurder probeert reeds bestaande schades op u te verhalen.
 • U bent slecht of zelfs helemaal niet verzekerd.
 • Er worden hoge kosten per gereden kilometer aan u doorberekend.
 • De auto heeft defecten waardoor u en/of uw familie gevaar loopt.

Een goede en betrouwbare auto kunt u reserveren via één van de gerenommeerde autoverhuurbedrijven. Gerenommeerde autoverhuurbedrijven zullen u geen kosten achteraf berekenen en bieden een goede (all risk) verzekering aan. Vrijwel altijd bieden zij ook een ongelimiteerde aantal kilometers aan (bij een verhuurperiode langer dan 3 dagen).

Onze autoverhuur module vergelijkt de volgende aanbieders: Hertz, Budget, Europcar, Avis en Sixt.

Klik op onderstaande groene button om direct naar de autoverhuur module te gaan.

Vergelijk alle huurauto aanbieders

Enkele aandachtspunten en tips voor het huren van een auto in Istanbul:

  Aandachtspunten bij het huren van een auto

 • U dient minimaal 21 te zijn als u een auto in Turkije wilt huren.
 • U dient in het bezit te zijn van een rijbewijs dat minimaal 1 jaar voor de ingangsdatum van de huurperiode is afgegeven.
 • Wanneer u rijdt onder invloed van alcohol en drugs bent u niet verzekerd.
 • De kosten kunnen voor jonge bestuurders hoger zijn dan voor oudere bestuurders
 • Schade die ontstaat doordat u heeft doorgereden na het oplichten van waarschuwingslampjes zijn voor uw rekening.
 • Denk aan uw verzekering. Gerenommeerde autoverhuurbedrijven geven duidelijk aan of de verzekering is inbegrepen in de huurpijs. Indien de verzekering niet is inbegrepen, sluit deze dan apart af.
 • Maak, wanneer u de huurauto in ontvangst neemt, altijd foto’s van de bestaande schades aan het exterieur en interieur van de auto. Zo kunt u aantonen dat eventuele schade reeds aanwezig was bij het in ontvangst nemen van de auto.
 • De maximum snelheid binnen de bebouwde kom is 50 kilometer per uur. De maximum snelheid op snelwegen is 120 kilometer per uur. Op alle overige mag u 90 kilometer per uur. Door de staat van deze lokale wegen, en het gedrag van andere weggebruikers, kunt u beter een lagere snelheid aanhouden.

Bezienswaardigheden

Openbaar vervoer

Visum

Voor uw bezoek aan Istanbul is een visum benodigd. Zonder een visum zal u de toegang tot Turkije worden geweigerd. De visumplicht geldt zowel voor zakelijke als toeristische reizigers.

Een visum aanvragen is vaak een langdurig en bureaucratisch proces. Om uw visumaanvraag te bespoedigen, kunt u gebruik maken van de visummodule die u hier links in het scherm aantreft. Uw visumaanvraag zal snel en tijdig worden behandeld door de Visumcentrale, de specialist in visumaanvragen en legaliseringen. De service gaat ver. Niet alleen verzorgen zij al het papierwerk, ze kunnen indien gewenst zelfs het visum bij u thuis afleveren.

Vaccinatie

Er komen in Turkije meerdere infectieziekten voor, waarvoor u gevaccineerd dient te worden. Zonder vaccinatie bent u niet beschermd tegen deze infectieziekten en dat kan zeer ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Niet alleen tijdens uw reis, maar ook nog heel lang daarna! Omdat de gezondheidszorg in Turkije minder goed is geregeld dan bij ons in Nederland en België, wilt u natuurlijk voorkomen dat u, gedurende uw reis, ziek wordt. Wanneer u kiest voor een vaccinatie weet u zeker dat u goed beschermd op reis gaat.

Vaccinaties voor Turkije

Voor uw reis naar Istanbul raden wij altijd de volgende vaccinaties aan:

 • DTP (€ 23,30)
 • Hepatitis A (€ 53,00)

Afhankelijk van uw reisduur, accommodatie en geplande activiteiten kan een vaccinatie tegen Buiktyfus,Hepatitis B en Rabiës noodzakelijk zijn.

Klik op onderstaande groene knop om direct een afspraak te maken bij Meditel Reisvaccinaties. Meditel is de specialist op het gebied van preventief medisch onderzoek en vaccinaties. U kunt online een afspraak inplannen op het tijdstip dat u het beste uitkomt bij één van de 34 vestigingen. U vindt deze vestigingen in het gehele land. Er is er dus altijd een vestiging dicht bij u in de buurt!

Vaccinatie afspraak makenVoordelen vaccinaties Meditel

Valuta

In Istanbul – Turkije kunt u betalen met de Turkse Lira.

Euro’s omwisselen voor de Lira gaat heel eenvoudig en tegen 0% provisie via GWK Travelex. U kunt uw buitenlandse geld online regelen en vervolgens afhalen bij een van de 51 GWK Travelex vestigingen. U vindt deze vestigingen onder andere op Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam Airport. Ook bij de grotere NS Stations en in diverse stadscentra treft u vestigingen aan. Bij GWK Travelex kunt u ook uw prepaid creditcard, een Cash Passport, regelen. Een Cash Passport is beschikbaar in veel valuta’s en wordt wereldwijd geaccepteerd.

Om direct uw buitenlandse valuta te regelen, klikt u op onderstaande knop. U komt dan rechtstreeks terecht bij GWK Travelex.

Indien u online uw valuta bestelt, betaalt u 0% provisie!

Reisverzekering

Over het algemeen wordt Turkije als een veilige vakantie bestemming beschouwd. Geweld en criminaliteit komt in beperkte mate voor.

Verblijft u op een vakantie resort of bezoekt u uitsluitend de toeristische delen van de steden dan zult u waarschijnlijk niet met geweld worden geconfronteerd. Wel moet u rekening houden met kleine criminaliteit zoals diefstal en zakkenrollers. Vooral in de toeristische gebieden zijn, door de drukte, buitenlanders een makkelijk slachtoffer. Het zakkenrollersgilde is daar dan ook veelvuldig actief. Draag daarom vooral geen opzichte sieraden en laat nooit zien dat u veel contant geld op zak draagt. Ook dure spullen zoals horloges en camera’s kunt u het beste uit het zicht bewaren. Betrapt u een zakkenroller dan kan het escaleren wanneer u deze daar op aanspreekt. Zakkenrollers opereren vrijwel nooit alleen en bij een confrontatie zal u fysiek geweld kunnen ervaren. Komt u in gebieden waar u geen andere toeristen aantreft, neem dan uit voorzorg een taxi om weer naar de toeristische gebieden terug te keren.

Omdat kleine criminaliteit grote (financiële) gevolgen kan hebben, bijvoorbeeld wanneer uw dure camera wordt gestolen, doet u er verstandig aan om een reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering komt ook van pas bij verlies of beschadiging van kostbare eigendommen, geneeskundige kosten, ongevallen en repatriëring wanneer u of een familielid ziek of gewond is.

De kwaliteit van de gezondheidszorg in Turkije is vergelijkbaar met die in Nederland. Vooral de privé klinieken staan zeer goed aangeschreven. De kosten voor een behandeling of verblijf in een ziekenhuis of privé kliniek zijn voor toeristen vaak wel hoog en dienen, soms, ter plaatse contant te worden voldaan. Een reisverzekering kan deze kosten dekken en voorkomen dat uw vakantie vele malen duurder wordt, dan u vooraf gepland had. Ook zal de verzekeraar in veel gevallen een eventuele repatriëring voor haar rekening nemen.

Indien u meer informatie wilt over een reisverzekering klik dan op onderstaande groene knop om naar de Reisverzekeringen vergelijker (HoyHoy) te gaan. Daar kunt u zelf alle reisverzekeringen van betrouwbare aanbieders, zoals onder andere Univé, Polis Direct, Nationale Nederlanden, Centraal Beheer Achmea en de ANWB, vergelijken en die reisverzekering kiezen die het beste bij u past!

Reisverzekeringen vergelijken

Vliegtickets

Vindt nu de goedkoopste vliegtickets naar Istanbul bij World Ticket Center. WTC.nl Is één van de grootste reisaanbieders en kan daardoor de meest voordelige tarieven aanbieden.
Vindt de goedkoopste vliegtickets!

 
 

Reisgidsen

Alternatieve bestemmingen

Wellicht zijn onderstaande bestemmingen ook interessant voor u:

Alanya
Antalya
Bodrum
Dalaman
Izmir
Marmaris
Side