Verkeersregels Australië

Wanneer mag je in Australië een auto besturen?

De leeftijd waarop u in Australië plaats mag nemen achter het stuur verschilt per staat. In de staat Northern Territory is de minimum leeftijd 16 jaar. In Victoria is de minimum leeftijd 18 jaar. In alle overige staten mag u met 17 jaar plaats nemen achter het stuur.

In Australië is het verplicht om te beschikken over een Engelstalig rijbewijs. Met een gelegaliseerde vertaling van uw Nederlandse of Belgische rijbewijs (bijvoorbeeld door een notaris) mag u ook een auto besturen. Verblijft u langer in Australië dan kunt u in dat geval ook uw Nederlandse of Belgische rijbewijs inruilen voor een Australische. U kunt eventueel ook een internationaal rijbewijs aanvragen. Het internationale rijbewijs wordt ook in Australië erkent.

Wat zijn de verkeersregels in Australië?

De verkeersregels wijken op een aantal punten af ten opzichte van de verkeersregels in Nederland of België en kunnen variëren per staat.  De belangrijkste algemene verkeersregels zijn als volgt:

  • In Australië rijdt men aan de linkerkant van de weg.
  • U mag uitsluitend rechts inhalen.
  • Autogordels zijn verplicht voor alle passagiers, dus ook achterin.
  • Kinderen dienen gebruik te maken van een, voor hun leeftijd, geschikt autostoeltje.
  • Het maximaal toegestane promillage alcohol is 0.5.
  • Handsfree bellen is verplicht.

Wat is de maximum snelheid in Australië?

De regels met betrekking tot de maximum snelheid zijn als volgt:

Type weg Maximum snelheid
Autosnelwegen 100 -130km/u
Binnen de bebouwde kom 50-60 km/u

Deze maximum snelheden kunnen lokaal en per staat afwijken. Let daarom altijd goed op de borden waarmee de maximum snelheid wordt aangegeven. Breng uzelf daarom altijd op de hoogte van alle ter plaatse geldende verkeersregels voordat u vertrekt.