Verkeersregels China

Wanneer mag je in China een auto besturen?

Om in China plaats te nemen achter het stuur van een auto dient u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Uw Nederlandse of Belgische rijbewijs is niet geldig in China. Ook het internationale rijbewijs wordt niet erkend. Indien u een auto wilt besturen zult u een rijbewijs moeten aanvragen. Bij een verblijf korter dan drie maanden komt u in aanmerking voor een tijdelijk rijbewijs. Bij een verblijf langer dan drie maanden is een regulier Chinees rijbewijs verplicht. De aanvraagprocedure voor een rijbewijs verschilt per provincie. Het meenemen van uw huidige rijbewijs en een officiële vertaling daarvan kan de aanvraagprocedure aanzienlijk versoepelen.

Wat zijn de verkeersregels in China?

De verkeersregels wijken op een aantal punten af ten opzichte van de verkeersregels in Nederland of België.  De belangrijkste verkeersregels zijn als volgt:

  • In China rijdt men aan de rechterkant van de weg.
  • U mag uitsluitend links inhalen.
  • Het is niet verplicht om autogordels te dragen. Al neemt het gebruik hiervan wel steeds meer toe.
  • Het maximaal toegestane promillage alcohol is 0,2. Overtredingen worden zeer zwaar bestraft.
  • Handsfree bellen is verplicht.

Hoewel het er vaak op lijkt dat niemand de verkeersregels volgt, kan het niet voldoen aan deze regels leiden tot inname van het rijbewijs, hoge boetes en zelfs celstraffen (zonder rechtszaak). Met name de laatste jaren is de Chinese overheid veel actiever geworden in het terugdringen van het grote aantal dodelijke verkeersslachtoffers. Er wordt hierdoor veel strenger gecontroleerd op naleving van de verkeersregels.

Wat is de maximum snelheid in China?

De regels met betrekking tot de maximum snelheid zijn als volgt:

Type weg Maximum snelheid
Autosnelwegen 120 km/u
Snelwegen 40-80 km/u
Stedelijke snelwegen 100 km/u
Binnen de bebouwde kom 50 – 70 km/u

Deze maximum snelheden kunnen lokaal afwijken. Let daarom altijd goed op de borden waarmee de maximum snelheid wordt aangegeven. In en rondom de grote steden worden verkeersborden vaak in tweetalen aangegeven. Dit is echter niet overal het geval. Breng uzelf daarom altijd op de hoogte van alle ter plaatse geldende verkeersregels voordat u vertrekt.