Verkeersregels Italië

Wanneer mag je in Italië een auto besturen?

Om in Italië plaats te nemen achter het stuur van een auto dient u minimaal 18 jaar oud te zijn. Komt u uit een EU land dan is uw rijbewijs uit het land van herkomst voldoende. Komt u echter van buiten de EU dan zult u een internationaal rijbewijs moeten aanvragen. Dit internationale rijbewijs kunt u voor vertrek in eigen land aanvragen. Het internationale rijbewijs is in Italië één jaar geldig. Na het verlopen van het internationale rijbewijs dient u een Italiaans rijbewijs aan te vragen.

Ongeacht of u een rijbewijs uit het land van herkomst of een Italiaans rijbewijs heeft, zult u deze iedere 5 of 10 jaar moeten vervangen. Of dit om de 5  of 10 jaar is hangt af van uw leeftijd. Bent u jonger dan 50 jaar ,dan kunt u volstaan met het vervangen van het rijbewijs om de 10 jaar. Bent u ouder dan 50 jaar dan zult u iedere 5 jaar het rijbewijs moeten vervangen

Wat zijn de verkeersregels in Italië?

De verkeersregels wijken op een aantal punten af ten opzichte van de verkeersregels in Nederland of België.  De belangrijkste verkeersregels zijn als volgt:

  • In Italië rijdt men aan de rechterkant van de weg.
  • U mag uitsluitend links inhalen.
  • Autogordels zijn verplicht voor alle passagiers, dus ook achterin.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar dienen op de achterbank plaats te nemen.
  • Bij kinderen jonger dan 4 jaar dient ten alle tijden een geschikt autostoeltje te worden gebruikt.
  • Het maximaal toegestane promillage alcohol is 0.5. Heeft u korter dan 3 jaar uw rijbewijs dan mag u helemaal geen alcohol hebben gedronken.
  • Handsfree bellen is verplicht.
  • U dient ten alle tijden uw rijbewijs en kentekenbewijs te kunnen tonen.

Het niet kunnen voldoen aan onder andere deze regels kan leiden tot hoge boetes en inbeslagname van uw auto.

Wat is de maximum snelheid in Italië?

De regels met betrekking tot de maximum snelheid zijn als volgt:

Type weg Maximum snelheid
Autosnelwegen 130 km/u
Snelwegen 110 km/u
Provinciale wegen 90 km/u
Stedelijke snelwegen 70 km/u
Binnen de bebouwde kom 50 km/u

Deze maximum snelheden kunnen lokaal afwijken. Let daarom altijd goed op de borden waarmee de maximum snelheid wordt aangegeven. Houdt er rekening mee dat in geval van sneeuw of hevige regenval de maximum snelheid wordt verlaagd. Breng uzelf daarom altijd op de hoogte van alle ter plaatse geldende verkeersregels voordat u vertrekt.