Verkeersregels Japan

Wanneer mag je in Japan een auto besturen?

Om in Japan plaats te nemen achter het stuur van een auto dient u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Uw Nederlandse of Belgische rijbewijs is niet geldig in Japan. Als toerist kunt u volstaan met een internationaal rijbewijs. Verblijft u echter voor een langere periode in Japan, bijvoorbeeld als expat, dan zult u een Japans rijbewijs moeten aanvragen. Wanneer u een Nederlands of Belgisch rijbewijs heeft dan kunt u eenvoudig deze omruilen voor een Japans rijbewijs.

Wat zijn de verkeersregels in Japan?

De verkeersregels wijken op een aantal punten af ten opzichte van de verkeersregels in Nederland of België. De belangrijkste verkeersregels zijn als volgt:

  • In Japan rijdt men aan de linkerkant van de weg.
  • U mag uitsluitend rechts inhalen.
  • Autogordels zijn verplicht voor alle passagiers, dus ook achterin.
  • Een voor de leeftijd van het kind geschikt kinderzitje is verplicht.
  • Het maximaal toegestane promillage alcohol is 0.0! Alcohol in het verkeer is in Japan strikt verboden. Officieel ligt de limiet 0.5 promillage alcohol. Echter, als een agent besluit dat u onder invloed bent, kan u alsnog een boete of celstraf krijgen. Zelfs als uiteindelijk blijkt dat uw promillage lager was dan 0.5.
  • Het gebruik van de mobiele telefoon, al dan niet handsfree, is verboden.

Het niet kunnen voldoen aan onder andere deze regels kan leiden tot hoge boetes en inbeslagname van uw rijbewijs. Bij gebruik van het alcohol in het verkeer kunnen de celstraffen oplopen tot 15 jaar!

Wat is de maximum snelheid in Japan?

De regels met betrekking tot de maximum snelheid zijn als volgt:

Type weg Maximum snelheid
Autosnelwegen 100 km/u
Binnen de bebouwde kom 40 – 50 km/u

Deze maximum snelheden kunnen lokaal afwijken. Let daarom altijd goed op de borden waarmee de maximum snelheid wordt aangegeven. Breng uzelf daarom altijd op de hoogte van alle ter plaatse geldende verkeersregels voordat u vertrekt.