Verkeersregels Spanje

Wanneer mag je in Spanje een auto besturen?

Om in Spanje plaats te nemen achter het stuur van een auto dient u minimaal 18 jaar oud te zijn. Komt u uit een EU land dan is uw rijbewijs uit het land van herkomst voldoende. Komt u echter van buiten de EU dan zult u een internationaal rijbewijs moeten aanvragen. Dit internationale rijbewijs kunt u voor vertrek in eigen land aanvragen.

Wat zijn de verkeersregels in Spanje?

De verkeersregels wijken op een aantal punten af ten opzichte van de verkeersregels in Nederland of België.  De belangrijkste verkeersregels zijn als volgt:

  • Autogordels zijn verplicht voor alle passagiers, dus ook achterin.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar dienen op de achterbank plaats te nemen.
  • Bij kinderen jonger dan 3 jaar dient ten alle tijden een geschikt autostoeltje te worden gebruikt.
  • Het maximaal toegestane promillage alcohol is 0.5. Bij het overschrijden van het toegestane promillage loopt u risico op een gevangenisstraf.
  • Alle auto’s dienen te beschikken over 2 gevarendriehoeken en een reflecterend hesje.
  • Draagt u een bril of contactlenzen dan bent u verplicht om een reserve bril of een set reserve contactlenzen in de auto voorhanden te hebben.

Wat is de maximum snelheid in Spanje?

De regels met betrekking tot de maximum snelheid zijn als volgt:

Type weg Maximum snelheid
Autosnelwegen 120 km/u
Snelwegen / Provinciale wegen 90 km/u
Binnen de bebouwde kom 50 km/u

Deze maximum snelheden kunnen lokaal afwijken. Let daarom altijd goed op de borden waarmee de maximum snelheid wordt aangegeven. Houdt er rekening mee dat in geval van sneeuw of hevige regenval de maximum snelheid wordt verlaagd. Breng uzelf daarom altijd op de hoogte van alle ter plaatse geldende verkeersregels voordat u vertrekt.