Verkeersregels Vietnam

Wanneer mag je in Vietnam een auto besturen?

Om in Vietnam plaats te nemen achter het stuur van een auto dient u minimaal 18 jaar oud te zijn. Het is echter aan te raden om niet als onervaren bestuurder deel te nemen aan het verkeer. Het verkeer in Vietnam is chaotisch en verkeersregels worden vaak niet nageleefd. Het risico op een ongeval voor onervaren bestuurders is groot.

Uw Nederlandse of Belgische rijbewijs is niet geldig in Vietnam. Ook erkent Vietnam het Internationale rijbewijs niet. U dient ter plaatse een tijdelijk Vietnamees rijbewijs aan te vragen. De aanvraagprocedure neemt ongeveer een week in beslag. Voor een Vietnamees rijbewijs dient u over een verblijfsvergunning / visum te beschikken waarmee u langer dan 3 maanden in Vietnam kunt verblijven.

Wat zijn de verkeersregels in Vietnam?

De verkeersregels wijken op een aantal punten af ten opzichte van de verkeersregels in Nederland of België.  De belangrijkste verkeersregels zijn als volgt:

  • In Vietnam rijdt men aan de rechterkant van de weg.
  • U mag uitsluitend links inhalen.
  • Autogordels zijn alleen verplicht voor de bestuurder en de bijrijder. Voor passagiers op de achterbank is een gordel niet verplicht.
  • Het gebruik van autostoeltjes bij jonge kinderen is niet verplicht. (indien u deze wilt gebruiken, dan zal u die zelf moeten meenemen. Dit aangezien autostoeltjes bijna niet verkrijgbaar zijn.
  • Het maximaal toegestane alcohol promillage voor automobilisten is 0.0 (geheel verboden. Voor motorrijders is de toegestane grens 0.5.
  • Motorrijders dienen een helm te dragen.

Hoewel een groot deel van de verkeersdeelnemers zich niet houdt aan de verkeersregels kan het niet voldoen aan deze regels leiden tot hoge boetes of zelfs celstraffen. Vooral buitenlanders worden regelmatig vastgezet.

Wat is de maximum snelheid in Vietnam?

De regels met betrekking tot de maximum snelheid zijn als volgt:

Type weg Maximum snelheid
Provinciale wegen 40-60 km/u
Binnen de bebouwde kom 30-40 km/u

Deze maximum snelheden kunnen lokaal afwijken. Let daarom altijd goed op de borden waarmee de maximum snelheid wordt aangegeven. Breng uzelf daarom altijd op de hoogte van alle ter plaatse geldende verkeersregels voordat u vertrekt.