Wandelen in het Zwarte Woud

Deze pagina biedt u alle toeristische informatie voor het wandelen in het Zwarte Woud.

Welke wandelroutes zijn er?

In het Zwarte Woud zijn veel wandelmogelijkheden, zowel voor de korte als voor de langere afstanden.

Lange afstands wandelroutes

Voor de langere afstand wandelaars zijn de volgende wandelroutes echte aanraders:

De Mittelweg
De Mittelweg, de naam geeft het al weg, loopt midden door het Zwarte Woud van Noord naar Zuid. De lengte van de wandelroute bedraagt 228 of 233 kilometer, afhankelijk of u de oostelijke of westelijke variant heb gekozen. De route voert in eerste instantie door de dichte naaldbossen en leidt u naar moerassen en de Kinzigtal Vallei. Het laatste deel van de route loopt over de hooggelegen plateaus en de hogere bergen in het zuiden. Het biedt u een fantastisch uitzicht over de Alpen!

De Westweg
De Westweg heeft een lengte van 285 kilometer en loopt door het westelijk deel van het Zwarte Woud. De Westweg is misschien wel één van de beroemdste wandelroutes in Duitsland. Het werd zelfs als éénn van de eerste wandelroutes in Duitsland aangelegd, ruim voor 1900. De Westweg kruist de bergketen van noord naar zuid en laat het mooiste van het Zwarte Woud zien. Alle karakteristieken die het Zwarte Woud typeren komen ruimschoots aan bod. U wandelt onder andere langs de Rijn en de Donau, u beklimt de Feldberg, die met haar top op 1.493 meter de hoogste berg van het Zwarte Woud, en eindigt in de driehoek tussen Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. De start van de route is in Pforzheim en u eindigt in Zwitserse Basel

Prachtige vergezichten in het Zwarte Woud

Prachtige vergezichten in het Zwarte Woud

De Ostweg
Houdt u van, naast bergen en naald, ook van open landschappen dan kiest u voor de Ostweg. De Ostweg leidt u door de bossen in het Noordelijke deel naar de open landschappen in midden en zuidelijke deel. Deze route heeft haar hoogste punt op 920 meter en kent de nodige lichte beklimmingen. Vanaf het eindpunt heeft u een spectaculair uitzicht vanaf de Randenturm berg.

Korte afstands wandelroutes

Bent u meer op zoek naar korte afstandswandelingen dan kunt u uw hart ophalen in het Zwarte Woud. Het aantal korte routes, variërend van een paar kilometer tot dag wandelingen van 16 kilometer, is immens.

Een aantal aanraders zijn:
De Panaromaweg in Bernau
Kenmerken: Mooie vergezichten over Bernau, de Alpen en het Zwarte Woud
Lengte: Ongeveer 8 kilometer
Hoogteverschil: Maximaal 500 meter

Gauchachschlucht in Döggingen
Kenmerken: Een echte droomwandeling door bos, bloemenzeeën en langs kalkmuren. Halverwege de route bevindt zich een eetgelegenheid met bloementuin waar u heerlijk kunt eten en ontspannen.
Lengte: Ongeveer 8 kilometer
Hoogteverschil: Maximaal 55 meter

Schilderachtige dorpjes in het Zwarte Woud

Schilderachtige dorpjes in het Zwarte Woud

Rund um die Winterberg in Oberried
Kenmerken: Bossen afgewisseld met weidevelden. Mooie panorama uitzichten over Oberried en de omliggende bergen. De wandelroute begint bij een oud klooster in Oberried en is, indien u de kans krijgt, zeker de moeite waard om te bezoeken.
Lengte: Ongeveer 7 kilometer
Hoogteverschil: Maximaal 780 meter

Kniebiser Heimatpfad in Freudenstadt
Kenmerken: Een mooie rondweg wandeling die in verbinding staat met de lange afstand wandelroutes de Westweg en de Mittelweg. Het begin en eindpunt van deze wandelroute ligt in Freudenstadt. U keert terug naar het startpunt.
Lengte: Ongeveer 10,5 kilometer
Hoogteverschil: Maximaal 175 meter

Hoe ziet de omgeving eruit?

Het Zwarte Woud, gelegen in de deelstaat Badem – Württemberg is een mengeling van kasteelruïnes, steile bergwanden, dichtbebost gebied en cultuur. Het Zwarte Woud is al jarenlang een favoriete vakantiebestemming voor veel Nederlanders. De grote variëteit in omgevingsfactoren, maar ook de verschillende cultuurinvloeden, zorgen er voor dat veel Nederlands jaarlijks terugkeren naar dit wonderschone gebied.

Het Zwarte Woud is een heuvel / bergachtig gebied dat vol staat met donkere naaldbomen zoals de Den en de Spar. De hoogste berg is de Feldberg met haar top op 1.493 meter. De hellingen van de bergen worden gekenmerkt door steile wanden en wandelpaden met een fraai uitzicht.

Het zwarte woud verwierf bekendheid doordat de sprookjes van de Gebroeders Grim zich in deze streek afspelen. Maar het Zwarte Woud heeft nog meer historische feiten waar u gehoord zou kunnen hebben. Zo is bijvoorbeeld de Koekoeksklok in dit gebied uit gevonden en dat is tot op vandaag merkbaar. Er zijn namelijk diverse kleinschalige musea die op dit onderwerp inspelen.

De cultuur in het Zwarte Woud wordt gekenmerkt door de plaatselijke bolhoed en de Schwarzwalder Kirsch. Maar er is meer. Het Zwarte Woud is namelijk een echt cultuurlandschap dat door de eeuwen heen door vele volkeren is bezocht en bewoond. U vindt er dan ook historische kloosters, kerkers en kasteelruïnes. Ook de mijnbouw heeft haar sporen achtergelaten en diverse oude mijnen zijn nog steeds het bezoeken waard.

Welke bezienswaardigheden zijn er?

Welke camping moet ik hebben?

Waar kan ik een vakantiehuisje huren?

Waar kan ik een wandelvakantie in het Zwarte Woud boeken?

SNP Wandelvakanties